torstai 8. elokuuta 2013

Hipsterit

Voi pojat, taas se postaa jostain, mistä se ei kyllä tiedä höykäsen pöläystä. Nimitäin hipstereistä. Pikaisesti googlettamalla löysin näinkin tyhjentävän kuvauksen sanalle hipsteri: "
Engl. hipster. Hipsterit ovat ihmisiä jotka yrittävät poiketa nk. massasta pitämällä (tai esittämällä pitävänsä) kaikesta - musiikista, elokuvista, vaatteista, hiustyyleistä, harrastuksista - mikä ei vielä ole noussut massan laajempaan tietoisuuteen tai ns. muotiin.
Koska hipstereiden halu poiketa on niin suuri, tapahtuu hyvin usein myös niin että hipsterit diggailevat jotakin ei vain undergroundia, vaan undergroundia ja paskaa, sillä hipsterit eivät tee päätöksiään sen perusteella onko jokin laadukasta, eettistä, kestävää, edullista tai mukavan tuntuista, vaan onko se valtavirtaa vai ei. Tämä on ehkä merkittävin yksittäinen hipstereitä yhdistävä ominaisuus."

Aika ilkeästi sanottu, eikö?

Vähän asiallisempi, mutta melko tynkä: " Hipsteri (engl. hipster) on slangisana, jota on 2000-luvulla käytetty väljästi kuvaamaan kaupunkilaista alakulttuuria, johon kuuluu indie-musiikin harrastus ja grungen tavoin työväenluokkainen pukeutuminen.[1] Hipsterit lainaavat ja yhdistävät aiempien nuoriso- ja vaihtoehtokulttuurien vaikutteita, usein ironisesti[2]."


Entä Leena uh Sarven? määritelmä: " Sanana 'hip' tarkoittaa uusimpia virtauksia seuraavaa ja ajanmukaista. Hipster ei ole pelkästään pukeutumisen tyylisuunta vaan myös elämäntapa. He ovat retro-henkisiä, hyvin oivaltavia elämäntapailijoita, jotka osaavat neuloa omat piponsa. Heille kuuluu usein myös viiksien ja nimenomaan ironisten viiksien kasvatus. Siinä heidän oma luovuutensa saa todellakin kukkia."
Mistä hipsterin tunnistaa?
"He hankkivat hyvin paljon päällepantavaa kirpputoreilta, mutta heillä on tietysti  omat tunnusmerkkinsä. Hipsterien tyylihän on peräisin jo 50-luvun beat-sukupolvelta. Jos ajatellaan kokonaisvaltaista tyyliä, niin sitä voitaisiin verrata 90-luvun grungeen. Tunnusmerkkejä voisivat olla esimerkiksi Converse-tossut, aika niukat neuleet ja erilaiset parka-takit. Hipstereillä on usein hyvin, hyvin hoikat jalat ja he ovat hyvin kapeissa farkuissa. Hoikkuus on tietyllä tavalla tunnusomaista hipstereille, mutta ei välttämätöntä. Hipsterit ovat myöskin kovia neulomaan. Suosituin kulkuväline on ehdottomasti Jopo-pyörä."
 
Ja jonkun hömppätesti mukaan ruokavaliokin voi kertoa hipsteriydestä:  8. Ruokailutottumukset.
Se, että olet vegaani voi olla jo vahva merkki. Tilanne näyttää kuitenkin erityisen huonolta, jos katsot jokaista lihaa syövää nenänvarttasi pitkin ja luennoit siitä, kuinka moraalitonta lihan syönti on.
 
Syy siihen, että miksi tästä postaan on se, että pelkään olevani piilohipsteri. Tai siis sitä, että entä jos minussa asuukin pieni hipsteri? Mähän tykkään hassuista asioista, ja osasta ihan vaan sen takia että ne on hassuja. Kuten vaikka hirvenpäät olohuoneen seinällä ja joku vintiltä löytynyt kaurisaiheinen seinävaate...en 10 vuotta sitten olisi ikimaailmassa laittanut sitä seinälle, mutta siellä se nyt roikkuu. Entä keräämäni (kaikki kolme kappaletta) "säätalot" (ne itävaltalaistyyliset talot, josta mies tai nainen tulee ulos, säästä riippuen? Tatuoinnit? Kaikki mun vaatteet on kirppikseltä tai sitten muuten täyttää noi hipsterikriteerit. Ehkä mun silmälasitkin on vähän nörttimäiset? Musiikkimaku: Shonen Knife ja Dresden Dolls? Harrastukset: käsityö, lukeminen ja nuket!!? Päälakinutturan sain eilen kuulla olevan hipsteriä, ja arvatkaa mikä on ollut suosikkikampaukseni tämän kesä! No just se!
 
Vaikka noin monta hipsterimäistä asiaa löytyykin, mä en silti millään voi kuvitella, että joku oikeasti hipsteri vois millään muotoa pitää mua hipsterinä. Mähän olen aivan liian -mitä? 
 
Mutta miksi se olisi sitten niin kamalaa? Miksi on niin noloa olla hipsteri? No ainakin siinä on se, että se on muotia! Kaikki mikä on muotia on ihan kamalaa! Epäaitoa ja teennäistä. Eikö näin? JA mikäänhän ei ole niin tärkeää, kuin olla aito. Jopa teennäisyydessään tulee olla aito. Mitä muuta? No ainakin viikset ja mahtiparrat. Niistä en tykkää. Sheivatkaa miehet, sheivatkaa!

On siinä mun mielestä hyviäkin puolia, siis hipsteriydessä: Kirppisten suosio; on mainiota, että ihmiset ostaa vaatteitaan ja muuta krääsää kirppiksiltä, eikä kaupoista. Kasvissyönti/vegaanius; pitääkö tätä selitellä? Joskus vähän vajaa parikyt (joo, mä oon oikeesti niin vanha, että voin muistella asioita joita tapahtunut yli 20 vuotta sitten) vuotta sitten oli kasvissyönti kans tosi muodikasta ja ne "oikeat" kasvissyöjät oli tästä tietenkin todella näreissään, mutta mä ainakin olin mielissäni moisesta trendistä, tietenkin! Vaikka se ei kestäis puolta vuotta pidempään, on se silti parempi kuin ei mitään! Sama juttu jos hipstereiden ruoan pitää olla lähellä tuotettua/vegaanista/mitä lie niin hyvähän se vaan on! Ja yks ihana: hipsterit ei ihannoi nuoruutta! Mikä on tälläiselle vanhukselle hieno asia! Ei ole niin kauheaa vanheta, kun koko ajan ei tungeta kasvoille teinityttöjen rypyttömiä kasvoja ja piukeita pakaroita.

Semmonen tuli vielä mieleen, että "aito" hipsteri ei varmaan ikimaailmassa myöntäis olevansa hipsteri. Onko näin? 

Hoitsu lohduttaa Raisaa: Sinä olet ihan hyvä tyyppi.
Kävin tänään aamulla "hoitsullani". Hoitsu voi olla vaikka hoitohevonen. Oli mukavaa, sain kuulla, etten olisikaan niin kamala ihminen, että ainakin osa kamaluuksistani menee täysin sairauden piikkiin. Ja sairauksia pystytään hoitamaan, ainakin useimpia.

Huomenna vuorossa hammaslääkäri. Byääh! Eipä tässä sitten muuta tällä erää!

xoxo, 
Raisa2 kommenttia:

  1. "Aito" hipsteri ei varmaan ikimaailmassa myöntäis olevansa hipsteri. Onko näin? "

    -Kyllä :D

    VastaaPoista