lauantai 15. syyskuuta 2012

Maailmanpelastus Operaatio, 1. viikko, 6. päivä (tee ite!)

Koska on lauantai ja mulla muutakin tekemistä kuin roikkua koko päivä koneella (hyh! muistin just nähneeni unta entisestä pomostani. Jotenkin kävi ilmi, että hän luki blogiani.) niin pelastetaan tänään maailma suht lyhyesti ja tehokkaasti. Tekemällä itse.
Itse tekemisessä on paljon hyviä pointteja, esim. raaka.aineiden puhtaus ja luonnollisuus, rahan säästö, itsetekemisen riemu, itse tekemisen riemu ja ympäristön kannalta hyvä juttu on tietenkin ylettömän pakkausmateriaalin puuttuminen! Ja esim. vaikka kauramaidossa päästöjä aiheuttaa painavan maidon raahaaminen rekoilla ympäri maan, kun taas itse tekemällä joudutaan raahaamaan suhteessa huomattavasti vähemmän kauraa, joka sitten kotona vasta saa sen painonsa vedestä. Ymmärsittekö? Mä oon niin huono selittämään.
Ja vaikka leipä. On aika lailla haastavaa löytää leipä, joka olis kaikkea näitä: leivottu lähellä, kotimaisesta luomuviljasta ja pakattu paperipussiin. Itse tekemällä se kyllä onnistuu, kunhan olet säästänyt paperipusseja aiemmin ostamistasi leivistä :)
Ja vielä mysli. Kaupallisiin mysleihin tungetaan kaikkea kummaa. Hyh! kaikelle kummalle. Vaikkakin kummalliset asiat saattavat olla hyvinkin ihania.
Näitä me siis tehdään: kaura/soija/pähkinämaitoa, leipää ja mysliä.
Kaura- ja pähkinämaidot tehdään samalla tapaa: tarvitset 2,5 dl kauraa/pähkinöitä/kookoshiutaleita (kauramaidosta ei tule kovin maukasta juotavaa, mutta ruoanlaittoo sopii hyvin, kun taas pähkinämaidoista tulee myös juotavia), 1 l vettä, teho- tai sauvasekoitin, 2-4 taatelia/tai sopivasti (? ehkä 1-3 rkl?) sokeria sekä pähkinämaitopussin, niin ja supplion ja pullon.
Tee näin: liota kauranjyviä yön yli n. puolessa litrassa vettä taateleiden kera. Soseuta huolella. Valuta  pussin läpi suppilon kautta pulloon. Kaada jyvät takaisin astiaan ja loput vedet päälle. Tehosekoita uudelleen. ja toista pussin läpi valutus. Maito on valmist akäytettäväksi. Säilytä kylmässä, raakamaito säilyy päivän, pari. Ei sen pidempään. Kokeiltu on. :(
Soijamaito on vähän mutkikkaampaa. Ohjeen löysin netistä, en muista kenen käsialaa se on. Tai siis en tiedä.
2 dl soijapapuja (luomu!) liotetaan 4:ssä dl vettä yön yli. Tehosekoita, lisää vettä 6 dl. Suodata pähkinäpussin läpi kattilaan. Kaada pavut takaisin sekoituskulhoon, lisää vettä 6 dl, toista kuvio. Kaada vielä kerran pavut astiaan ja lisää vielä 5 dl vettä. Kun lopulta kattilassa on n.2 litraa raakaa soijamaitoa keitä sitä 2-3 minuuttia samalla sekoittaen. Makeuta vielä n. 0,5 dl sokeria (tässä kohtaa olen kikkaillut niillä värjätyillä sokereilla) ja pullota. Keitetty soijamaito säilyy jääkaapissa 3-5 päivää ainakin. Mä itse pullotan n. puolen litran lasitölkkeihin, jotka jäähtyessään "loksahtaa" ja näin ollen säilyy avaamattomina hyvin :)
Maultaan ja koostumukseltaan en ainakaan itse ole onnistunut tekemään yhtä hyvää (täyteläisen pehmeää)  maitoa kuin kaupan maidot, mutta kaakaoon ja ruoanlaittoon sopivat hyvin. Ja kun miettii hyötyjä niin kyllä sen pienen maun ohuudenkin kestää :)
Ja sitten leivotaan leipää! Ohje on aiemmin mainitusta Härkäpapua sarvista -keittokirjasta.
Spelttivuokaleipä 1 vuoka (itse teen samalla vaivalla koko viikon leivät, eli triplaan ohjeen ja pakastan 2 vuokaa)
esitaikina:
2 dl 30-asteista vettä
1 g hiivaa (herneen kokoinen pala)
3 dl täysjyväspeltjauhoja (tässä voi käyttää ihan mitä tahansa haluamiaan jauhoja, itse teen usein sekoituksen. Niin, ja tomusokeria ei lasketa jauhoiksi.)

Valmista illalla esitaikina sekoittamalla kaikki ainekset isossa kulhossa. Peitä liinalla ja seisota huoneenlämmössä yön yli.

Aamulla lisättävät:
2 dl 30 asteista vettä
1 tl suolaa
4 dl täysjyväspeltjauhoja (taas sama juttu, kaikki käy)
1 dl hampunsiemeniä (olen käyttänyt myös pellavansiemeniä, auringonkukansiemeniä ja sekoitusta)

Lisää muut ainekset. Alusta, taikina saa jäädä löysäksi. Kohota kaksinkertaiseksi, n. 2-3 t. Kaavi taikina hyvin öljyttyyn (mä en millään onnistu saamaan hyvää lopputulosta öljytyllä vuoalla, kookosöljy on toiminut ok ja leivinpaperilla vuorattu vuoka hyvin). Muotoile tasaiseksi. Kohota vielä, n. tunti.
Paista 45 min 225 asteessa. Ota vuoka pois uunista ja leipä vuoasta, uuni pois päältä ja paista leipää vielä jälkilämmössä pohjapuoli ylöspäin 10 min.  Säilyvyys paranee ja pohjastakin tulee rapea.
Jäähdytä liinaan kääritynä.

Mysli The garden of vegan -kirjasta (Oven -baked muesli)
7,5 dl kaurahiutaleita
5 dl vehnänalkiota (olen tehnyt sekoituksen puolet alkioita, puolet leseitä)
reilu desi sesamin siemeniä
reilu puoli desiä kurpitsansiemeniä (tai auringonkukkaa)
reilu desi cashew pähkinöitä, rouhittuna
reilu desi manteleita, rouhittuna
 reilu desi kookoshiutaleita
reilu puoli desiä ohjeen mukaan oliiviöljyä, mutta omasta mielestä se maistuu liikaa, käytän joko rypsiöljyä tai kookosöljyä
reilu puoli desiä vaahterasiirappia
2,5 dl kuivattuja hedelmiä

Lämmitä uuni n. 100 asteeseen. Sekoita huolella isossa kulhossa hedelmiä lukuunottamatta kaikki ainekset. Kaada kevyesti öljyttyyn reunalliseen leivinpeltiin  ja uunita tunnin ajan, sekoittaen varttitunnin välein. Jäähdytä ja lisää paloitellut hedelmät. sekoita. Säilytä ilmatiiviisti. Herkkua! Luksusherkkua tehtynä luomuaiineksista ja tarjottuna kotitekoisen maidon kera :)

On sen verran kiire, etten ennätä kertoa eilisestä ja kaikista kriiseistä, joita päivän aikana käytiin läpi...

Ehkä huomenna sitten, kun muutenkin käytetään keittiökoneita fiksusti.

Uusi lukija!!! Tervetuloa! Tämä maailmanpelastus on vaihe, joka kyllä tästä väistyy arjen tieltä aikanaan. Ei syytä huoleen!

xoxo,

Puputyttö, joka tänään aamulla tilasi oikean taiteilijan tekemän korun muovilapsilleen :D

4 kommenttia:

  1. Soija-ja pähkinämaitojen reseptejä täytyy testata, nytpähän löytyi vihdoinkin käyttöä kaapissa lojuvalle taatelipussille. :) Jäi vain mietityttämään, että mistä valmistuksessa apuna käytettäviä pähkinäpusseja voi ostaa. Löytyisköhän Ruohiksesta tai jopa lähimarketistakin?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meillä käytetään taateleita paljon nestevoittoisten asioiden makeuttamiseen, eli siis just noi maidot ja myös smoothiet ja raakapuurot saa makeutensa pitkälti taateleista.
      Eli illalla vaan likoamaan ja aamulla likoamisvesien kanssa tehosekoittimeen/sauvasekoittimen kulhoon.
      Ruohonjuuressa olen ainakin nähnyt niitä pusseja ja jos kauniisti pyydät, niin mä voin tehdä sulle (ihan ilmaiseksi), kun mulla sattuu sitä kangasta olemaan vielä :)
      xoxo,

      Raisa

      Poista
    2. Voi kiitoksia, ilmainen pähkinäpussi kuulostaa mahtavalta. :)

      Poista
    3. Maya! Laitatko mulle sun osoitteesi, että saan pussin postiin. EIlen ompelin sen valmiiksi ja nyt se odottelee pääsyä uuteen kotiin :)
      Voit laittaa kommentilla ei tule näkyviin) tai sitten s.postilla pinkkisfun[at)gmail.com

      Poista