torstai 3. lokakuuta 2013

Kiinan eläinoikeustilanne

Minä olen päässyt turvaan.
Varoitus: Tulette järkyttymään.
Huomio: Ette niin, kuin etukäteen kuvittelette.
Uskokaa mua. Mä tiedän. Näin kävi mullekin.

Elikkä. Animalia järjesti Uudella Ylioppilastalolla Kiinan kansallispäivänä, eläinten viikon edellä, tiistaina esitelmän/luennon Kiinan eläinoikeustilanteesta. Esitelmöijänä oli Salla Tuomivaara, joka on hiljattain palannut Kiinasta, vietettyään siellä kaksi vuotta. Eli hyvin autenttista tieto oli tarjolla.

Mekin ollaan turvassa. Joku olis ehkä kyllä halunnut meidät syödä.
Itse menin tilaisuuteen melko kauhuissani. Olen ihan älyttömän herkkä itkemään ja se on tosi noloa jos on muita ympärillä. Ei kuulkaa itkettänyt yhtään. Ei siis siinä, että Kiinalla olis nyt kuulkaa kaikki asiat tosi hyvin, mitä eläimiin tulee, mutta Salla ei puhunut niistä silleen verta ja suolenpätkiä roiskuen, vaan asiallisesti, eikä sen kuvatkaan ollut sieltä kamalimmasta päästä.

Fakta: Kiinassa syödään koiria.
Fakta: Kiinassa nyt syödään mitä vaan, paitsi ei jättiläispandoja.

Fakta: Kiinassa on jättiläismäisiä eläintuotantolaitoksia.
Fakta: Kiinassa on myös paljon pienen pieniä maatiloja, joissa kaikki eläimet kulkevat kaiket ajat vapaana.

Taka-alalla tyypille lihakoira.
Fakta: Kiinassa on meidän silmään ihan käsittämättömiä eläinsuojelullisia epäkohtia, kuten avaimenperät, joissa eläviä (viikon, pari) eläimiä sisässä.
Fakta: Kiinassa ne ei yksinkertaisesti ymmärrä, että esim. niiden rakastamat lemmikkilinnut tarvitsist/haluais joskus myös lentää. Salla kerto, että niitä lintuja päivittäin vietiin ulos, että ne sais raitista(?) ilmaa ja "tavata" muita lintuja, häkeissään orrella istuen.

Se, mikä oli yllättävintä, että kaikesta siitä, mitä Salla siellä Kiinassa näki, eläintoreilla ja muualla, ei ne asiat olleet sen rankempia, kamalampia kuin täällä Suomessa broileriteurastamollakaan.

Salla! Ei saa osoitella!
Kiinalaisilla turkistarhoilta näkee kuvia/videoita eläviltä nyljetyistä eläimistä. Mutta samaan aikaan meillä täällä Suomessa tulee jatkuvasti ilmi, miten turkistarhoilla on todella vakavia ongelmia. Pahasti sairaita eläimiä, emot syö stressissä poikasiaan jne.

Ja tokihan kaikki on myös kuulleet niistä pysäytetyistä koiranliharekoista, joiden kyydistä löytyy pienempiä koiria (Kiinassa on yleisesti hyväksyttävää tappaa punertavankultaisia koiria ruoaksi, mutta muut koirat katsotaan enemmänkin lemmikeiksi) kaulapantoineen. Ja tämä tietenkin kuohuttaa ihmisiä, sekä siellä että täällä. Että jonkun varastettu lemmikkikoira on päätymässä ravintolan ruokalistalle! No ainakin se on saanut elää paremman elämän, kuin vaikka broilerit pimeissä kasvattamohalleissaan täällä Suomessa.

Animals Asian pastuskyltti vierailijoille
Yllättävää oli myös, että siellä on yllättävän paljon eläinsuojelujärjestöjä. Ja niissä jäseninä paljon enemmän miehiä, kuin mitä meillä täällä. Mutta siellä onkin kuulemma paljon "neutraalimpaa" olla mukana ajamassa eläintenoikeuksia, kuin ihmisten. Ihmisoikeusten ajaminen katsotaan kritiikiksi *en millään saa päähäni, että mikä se sana olo* vastaan. Ihmiset on sekaantuneet politiikkaan, eläimet ei. Joten eläinten asioiden ajaminen on "turvallisempaa". Hyväksytympää.

Kannattaa klikata isommaksi ja lukea ohjeet hyvästä koiranpidosta!
Se mikä myös oli hassua, oli se kuinka kiinalaiset viranomaiset haluavat tarkistaa suomalaiset teurastamot/lihakasvattamot, ennen kuin suostuvat ottamaan täkäläistä lihaa sinne markkinoille. Että ne ei luota meidän hygieniaan ja tuoteturvallisuuteen. Tyyliin, että entä jos me oltaisikin jatkettu jotain eläinperäistä vaikka melamiinilla... ;)

Ei mutta ihan oikeesti. Ne itse ovat sitä mieltä, että niiden systeemin on puhdas ja turvallinen, ja kaikki muu sitten epäilyttävää ja epähygieenistä. Ihan niinko kaikki muutkin kaikkialla muualla. Suomalaisten mielestä meillä on kaikki niin puhdasta ja hienoa, ja muualta tullut on jotenkin vähemmän. Ehkä muihin Pohjoismaalaisiin saattaa vielä luottaa, mut ei sit enää muihin. Sama juttu kaikkialla. Ja tämän esille tuominen siellä tilaisuudessa oli aika avartavaa. Samahan koskee ihmisiäkin.

Kaikki kuvat on mun ottamia, Sallan kuvista. Eli kuvat on Sallan esittelemistä kuvattuja. Laatu ei ehkä ihan paras mahdollinen, kun oli niin hämärää ja mulla käytössä pikkanen taskukamera. Niin, paitsi tietenkin nuo nukkekuvat. Niillä ei sitten ole mitään tekemistä Sallan, taikka Animalian kanssa. Uusi tyttö Luka oli  vaan mukana tutustumassa uuteen kotikaupunkiinsa.
xoxo, Raisa  


 
Tässä opastetaan kiinalaisia siitä, ettei norsuille kasvakaan uusi hammas menetetyn tilalle (koska norsuthan siis tapetaan). Ei suomessa olla näin edistyksellisiä, että katukuvassa tälläiseen opastukseen törmäis.
Aina ei ole rahaa kaikista hienompiin loimiin. Silloin käytetään sitä mitä on.
Salla esityksen jälkeen.

Luka väärinpäin käännetyt Kampin edustalla.

Luka esitelmän jälkeen Mannerheimintiellä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti