lauantai 5. tammikuuta 2013

Suomen Kuvalehti vs. SOK

Olen tehnyt empiiristä tutkimusta ja tullut seuraavanlaiseen johtopäätökseen: SOK, tai ainakin Helsingin SOK (vai miten ne nimet menikään?) on pahasti kallellaan lihantuottajiin päin. Oikeesti! Tää kolahti mulle toissapäivänä, ensin luin niiden uusimmasta lehdestä juttua proteiineista. Se oli aika tasapaksua tekstiä, mutta aika voimakkaasti kuitenkin painotti sitä, miten eläinkunnan tuotteista saa parhaiten proteiinia ja kasvikunnan proteeinit täytyy aina hankkia useammasta kuin yhdestä lähteestä. Se oli jo vähän ärsyttävää. Ja sit samaisessa lehdessä oli vielä niin lihaisa ruokaliite, ettei tosikaan. Yhtä ainuttakaan kasvisruokaa ei ollut!! Ihan puhtaasti vegaanisista resepteistä puhumattakaan. Se ärsytti lisää. Tuli sellainen olo, että mitä/ketä tässä taustalla on? Kuka tästä eläinten raatojen syömisestä hyötyy? Onko SOK:n hallituksessa ihmisiä, jotka hyötyvät siitä että lehden lukijat söisivät paljon lihaa? Ja sit muistin joskus viime vuonna vieneeni Animalian PKS tapaamiseenkin samaisesta lehdestä talteen ottamani artikkelin siitä, kuinka ihanaa ja leppoisaa sikojen elämä sikatilalla oikein onkaan. Vein sen näyttääkseni mitä vastaan me oikein taistellaan. Se oli siis sellaista propagandaa, että siitä olis voinut eläinten oikeus liikekin ottaa oppia! Ja se siis oli iso artikkeli tollaisessa yleisessä julkaisussa. Ihan syvältä. Ajattelin, että voisin alkaa boikotoimaan SOK:n liikkeitä. Muutenkin tykkään K-kaupoista enemmän. Niiden lehtikin on paljon parempi, vaikkei mulle sitä enää jostain syystä tulekaan. Ja niillä on paljon enemmän kasvisruokaohjeitakin.

Ja sitten miten Suomen Kuvalehti tähän liittyy? No siinä taas harvinaisen asiallinen, aikuisille (miehille?) suunnattu lehti. Uusimmassa numerossa (luin sitä usein töissä, ja nyt mulle tulee muutama ilmainen näytenumero, on muuten liian tyyris meikäläiselle) on aukeaman kokoinen juttu nimeltään "Kanan koti" ja siihen on laitettu kuva oikeassa mittakaavassa (vaikkakin oma suosikki mittakaavani on 1:6 ;) olevasta kanasta ja piirretty ympärille raja kuvaamaan sitä elinahtautta.  Siinä mainitaan lisäksi sian, naudan, hevosen, lampaan, ketun, karhun, minkin, vangin, keskivertosuomalaisen ja keskivertohongkongilaisen elintilat. Ja se on kirjoitettu/kuvattu ajatuksia herättävän tyyliin, vaikken tykännytkään kohdasta "Suomenhevosen karsinan on oltava vähintään 8 neliömetriä - enemmän kuin sellissään tuomiotaan istuvalla vangilla." (vangin tila vähintään 7m2) No kyllähän se suomenhevonen aika paljon isomman tilankin vie kuin keskivertorikollinen. Ja rikollinen on kärsimässä tuomiota tekemistään vääryyksistä (ainakin todennäköisesti, kai niitä väärinkin tuomitaan), suomenhevonen nyt vaan on syntynyt vangiksi. Eipä siinä, ei olis Suomessa villihevosille oikein kelvolliset oltavatkaan, en tiedä onko enää oikein missään - kiitos ihmisen.

Mutta joo. Siinä mun tärkeä asiani tälle päivälle. Olen lähiaikoina tekemässä kaikennäköistä (kirja- ja tuotearvostelu ainakin alkuun), mutta niistä sitten lisää kun niiden aika on.

Oltiin eilen humputtelemassa. Kontista, joka siis lähelle avattu SPR:n iso kirppis, se on kans ylihinnoiteltu, mutta kotiin päästyämme vihdoin ja viimein älysin suhtautua niihin hintoihin oikein, kyseessähän on siis hyväntekeväisyys! Eli maksan tuotteesta ja lisäksi osallistun hyväntekeväisyyteen tai jotain sinne päin. Ei se kyllä siltikään oikeuta pyytämään tuotteesta enempää kuin se kaupassa maksaa. Tästä hyvä esimerkki lähellä olevan jeesuskirppiksen Ikea-lokerikko, joka maksoi ikeassa jotain 3 euroo ja kirppiksellä 5. Noloa. Niin, siis Kontista lähti mukaan jättiläjä vaatteita. Mäkin ostin kahdet farkut, molemmat kuin minulle tehdyt ja niin mukavat jalassa. Ihanaa. Ai niin, lisäksi löysin hmmm...niinku pitkän t-paidan, jota käytetään mekkona. Sellainen söpö kotivaate. Pinjalle paitoja ja Lassille kans jotain. Ei löytynyt aarteita, mutta noi vaatteet oli kyllä hyvät. Ei jaksettu sitte mennä enää sinne toiselle kirppikselle, vaan mentiin kirjastoon. Löysin sieltä ilmaishyllystä vanhan amerikkalaisen keittokirjan :)
Kaupan (Prisma, ehkä vähään aikaan vikaa kertaa!) kautta kotiin. Lassille parit bokserit, mutta Pinjalle ei farkkuja. Sovitti varmaan seitsemät parit, mutta kaikissa jotain vikaa.

Olen edelleen ommellut ja tehnyt uusia silitettäviä merkkejä. Ollut oikein mukavaa. Olen myös työstänyt sitä helvetin kemiaa ja itsetunnonpuutteessa olen nyt aivan vakuuttunut siitä, etten millään voi päästä yliopistoon. Keksin toisenkin alan joka minua kiinnostaa, ympäristönsuojelu. Nyt ajattelin sitten ottaa selvää, mitä se pitää sisällään. Ehkä sinne ei edes huolita näin vaaleanpunaista ja muoviin addiktoitunutta ihmistä. Pinkki ei voi olla vihreä! On oikeasti lannistavaa alkaa miettimään varasuunnitelmaa, mutta ehkä se on oikeasti tosi fiksua, varsinkin näillä älynlahjoilla. Tai ehkä musta tulee oravankasvattaja. En kyllä tiedä mihin niitä kasvattaisin, mutta onhan niiden touhuja ainakin kiva katsella. Innolla odotan kevättä ja kesää, että tuleeko meille oravavauvoja!
Kemiassa kuitenkin ensimmäinen pienen pieni läpimurto. Hyppäsin siis niiden laskujen yli ja sit niitä oli siinä seuraavassakin kappaleessa ja olin hajota vähän. Ja sit onnistuin laskemaan kaksi!! laskua oikein!!! Vittu!! (pahoittelen ajoittaista kiroilua, mutta kun se on niin kivaa!) Se, että olen laskenut n. 25 laskua väärin ei tunnu enää missään. Saatuani toisenkin laskun oikein (välissä yksi väärin laskettu) päätin lopettaa siihen. Nyt ajattelin kokeilla taas, että miten menee. Avautuuko ne numerot vai meneekö entiseen malliin solmuun. En edelleenkään uskalla palata niihin solmulaskuihin, mutta teen nyt nämä toisen kappaleen tehtävät loppuun ja sitten kokeilen mennä taaksepäin. Kyllä tämä tästä!

Tänään mut viedään treffeille Silvopleehen ja käydään myös Helunassa ja ehkä alueen kirppiksillä.

joskus oli puhetta siitä älyttömän hyvän munattoman voin pakastamisesta. Tähänkin olis varmasti oikea kemiallinen/fysikaalinen vastaus (siis että vaikuttaako se rakenteeseen jotenkin haitallisesti), mutta minä testasin sitä vähän yksinkertaisemmin metodein. Siis maistamalla, joka on kyllä ruoansulatusaineineen melkoisen monimutkainen prosessi. Väittäisin, että munatonvoi kestää pakastamisen.

Nyt tahtoo leikkimään nukeilla ja jatkamaan ompelua! Pianon ensimmäiset uusista kankaista tehdyt pussukat valmiita! Se on aina niin hieno hetki :D

Laitoinko tän kuvan jo? No, vaikka olisinkin laittanut, niin on sen verran söpö kuva, että sen voi laittaa kahteen kertaan :) Nana leikkii uudella nukkekodillaan.

Moikka nyt! Hauskaa vuoden 2013 ensimmäistä viikonloppua!

xoxo,5 kommenttia:

 1. Asiatekstien rivien välistä huokuvaan propagandaan menee minullakin toisinaan hermot. Syötetään ihmisille vääränlaista tietoa, jota suuri osa sitten sinisilmäisesti uskoo. Tuo lihaesimerkki on eräs näistä ja toinen mitä ihmettelen on leivän tärkeyden jatkuva korostaminen. Kuka muka oikeasti puputtaa päivässä ne Leipätiedotuksen vaatimat 6-8 palaa per päivä? Lisäksi koskaan ei muisteta kertoa kuitujen lähteiksi mitään muuta, koska eihän leipää nyt pidä vierastaa. Karppaaja en ole, mutta ei-leivänystävänä harmittaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tavallaan veganismi on myös sitä, tai siis esim. minä tuputtaessa vegaanijuttuja yritän syöttää ihmisille omia "uskomuksiani", mutta ihan kiistaton tosiasiahan kyllä on, ettei eläimillä ole hyvä olla tehokasvattamoissa. Eikä vegaanit aja omaa etuaan, ainakaan loppupeleissä, toisin kuin ne, jotka eläimiä kasvattaa hyötyäkseen niistä taloudellisesti.
   Toi on kyllä hyvä, toi mainitsemasi leipäjuttu. Suomalaiset on kyllä tosi tiukkaan kasvatettu siihen, että leipää pitää syödä -ja paljon!! Sama juttu maidon kanssa. Siinä sellainen puhä asia, jota ei kenekään sopisi kyseenalaistaa millään lailla. Ihan varmaan Valiolla on sormensa pelissä, kun laaditaan ravitsemussuosituksia ja koulutetaan ravitsemusasioiden kanssa tekemisissä olevia sairaanhoitajia, neuvolatätejä ja terveydenhoitajia. Sen verran sitkeesti se maidon tärkeys niidenkin päissä on. Ja sit tehdään tosi virallisia tutkimuksia siitä kuin tärkeää on syödä lihaa tai kananmunia tai juoda maitoa, eikä ollenkaan muisteta kertoa, että kuka näitä tutkimuksia rahoittaa. Taustallahan on tietenkin kaikki maito/liha/munamiehet! Ja kuka sitä nyt ruokkivaa kättä puris!

   Harmittaa. Kiitos kommentistasi! :)

   xoxo,

   Raisa

   Poista
 2. Oikeessa olet. Vegaanit ja muut eläinten oloista kiinnostuneet eivät sentään vahingoita toiminnallaan ketään, toisin kuin nämä suuryritykset, joilla on uskomattoman suuret yhteydet vaikuttaa valtion ravitsemussuosituksiin. Mitäpä muuta voisi uskoa, kun neuvoloiden ja peruskoulujen terveyskampanjoiden sponssaajina toimi Valio, Leipätiedotus ja muutama eineksiä valmistava yritys. Totaalinen turn off.

  Niinpä. Tuleville alan ammattilaisillekin iskostetaan päähän, että totuus on nimenomaan tämä ja se ei muuksi muutu. Paljon leipää, maitoa, kananmunia ja lihaa, niin elämä hymyilee ja kroppa kiittää. Hassua muuten oli lukea paikallislehdestä miten lääkärit valittivat suomalaisten syövän leipää aivan liian vähän. Että mitä? Aamukaffea yskiessä mietin vaan, että miten joka välissä leivän hotkiminen voi olla liian vähän. Paljonko on sitten sopivaa?

  Loppukevennykseksi pakko kysyä, ootko missään vaiheessa miettinyt tulla johonkin Turun tapahtumaan myymään Pinkkiksen tuotteita? Aattelin tässä yksi päivä, että olisit tosi mukava vieras mm. keskiajan markkinoilla kaiken niiden kanmottavien lihakojujen keskellä. Ja tietty olis kiva päästä rupattelemaan ostoksienteon ohessa. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On aika uskomatonta, ettei suomalaiset muka söis tarpeeksi leipää! Mihin väliin sitä pitäis sitten vielä tunkea? Yöllä herätä syömään pari siivua vai?

   Mun täytyy myöntää, etten tiedä Turkulaisista tapahtumista yhtään mitään :( Eli jos sulla on vinkata jotain niin voisin hyvin pistää korvan taakse!

   Poista