torstai 16. toukokuuta 2013

Halpa ruoka maksaa!

Snip snip!

Aamulla oikein miettimällä mietin, että mistä sitä vois postata. Mikä on maailmassa niin väärin, että siitä vois tänne rustata? Ja mulle ei tullut oikein mitään mieleen. Kunnes sitten vaan mietin, että mikä mättää. Ja hittolainen, kaikkihan mättää! (vaikkakin kun oikein hyvin menee, tuntuu, ettei oikein mikään mätä, vaikka samat epäkohdat on silti olemassa).

Yksi mun suosikkimärinöitäni on ruoka. Ruokaan liittyy niiiiin paljon ihan hirveitä vääryyksiä. Kaikki eläinten oikeuksien polkemisesta ympäristömyrkkyihin ja mitä kaikkea siihen välille mahtuukaan. Musta tää on jotenkin niin kamalan kummallinen asia, tai siis se on, että kun meidän on ihan pakko saada ruokamme todella halvalla. Jotta meillä olis sitten varaa just vaikka lentolippuihin (saatiin omamme hetki sitten varattua!) tai merkkivaatteisiin. Tässäkin vähän tulee mieleen toi fb:ssä pyörinyt kuva urheiluhulluista. Miten me ollaan niin vieraannuttu (meinasin sanoa tärkeistä asioista, mutta mikä mä olen määrittämään mikä on tärkeää kenellekin) elämän perusasioista? Se, että jollain ei oikeasti ole varaa ostaa luomua tai reilun kaupan tuotteita (jotka muuten ihan nurinkurisesti on niitä väistämättä kalliimpia tuotteita, kun sen pitäis olla just toisinpäin -- niin että riistotuotannosta joutuis maksamaan ylimäärästä), on tietenkin ymmärrettävää, vaikka jotkut opiskelijat tai öö...vangit? Mistä hitosta toi tuli?? Mut ihan oikeesti, suurin osa porukasta olisi kyllä kykeneväisiä maksamaan ruoastaan enemmän. Enkä mä edes tarkoita, että kaikkien pitäis ostaa kaikki luomuna tai reilun kaupan tuotteina, vaan että ruokatehtailijat ei syöttäis meille kustannustehokkaasti sellaista kuraa, mitä meidän teollisesti valmistettu ruoka nykyään on. Kun kaikki pitää saada markkinoille mahdollisimman halvalla. Koko ajan tiukennetaan ja tiukennetaan, kun on saatava suuremmat ja suuremmat voitot.

Ketä se sitten haittaa, että me syödään halvalla? No se on tietenkin se ketjussa alimmalla askelmalla oleva, joka kärsii: tuotantoeläin, viljelijä, valmistaja. Niiltä ei kauheesti kysellä, että onko tää nyt sopiva hinta. No, eläimiä tietenkin kohdellaa kuin tunteettomia orjia, melkein kuin koneita (vaikka joissain tapauksissa taidetaan kyllä koneitakin, vaikka autoja, pitää paljon paremmin), joten niiltä on turha kysellä yhtään mitään. Eipä taida kyllä olla juurikaan valinnanvaraa niilläkään, joilta on passit takavarikoitu tai jotka on vaan myyty jollekkin plantaasille kaakaota tms. viljelemään. Kamalat määrät kurjuutta, jotta me saatais suklaamme ja tuplaespressomme vähän halvemmalla. Vino (Vihreät Nuoret) vaatii Maaseudun Tulevaisuuden mukaan  EU-tuet pois eläintuotannolta ja tilalle haittaveroa "jotta eläintuotannon hinta vastaisi sen ympäristölle aiheuttamia kustannuksia". Juuri näin!! Tälläisessä maailmassa mä haluaisin elää. Järkisyillä pystyttäis kumoamaan jotain ihan naurettavuuksia, eikä aina vaan mentäis niin kuin on aina ennenkin menty. Totuus on se, että a)liha on halpaa, koska me verorahoilla tuetaan sitä, b) eläimille ei tarvii millään lailla hyvittää sitä, että me riistetään niiden oikeus mielekkääseen elämään ja lopulta vielä sen kaiken kurjuuden päälle riistetään niiden henki c)ympäristölle ei myöskään tarvitse hyvitellä mitään siitä eläintuotannon aiheuttamasta jättiläismäisestä kuormituksesta. Hoitakoon joku muu sitten tulevaisuudessa ne ongelmat, jos niitä nyt edes voi ongelmiksi kutsua...

Mun postauksen keskipisteessä piti kyllä olla kehitysmaiden (onko kaikki köyhät maat kehitysmaita?) ihmisten riisto. Kehitysmaiden eläimiä en uskalla edes ajatella. Siis se, että sä ostat Euroshopperin ananasrenkaita ja maksat niistä murto-osan verrattuna siihen Reilun Kaupan ananakseen, niin kyllä siinä vähän herää ihmetys, että miten tää voi olla. Aivan varmasti siinä on kyllä osansa silläkin, että Euroshoppereita tehdään miljoona, kun reiluja tehdään vaan satatuhatta. Siis niissä tuotantomäärissä. Ja ehkä myös ostopaikasta riippuen voi kaupan katekkin olla erilainen eri tuotteilla. Minkä osuuden hinnanmuodostuksessa kyllä soisi jäävän vähäiseksi. Ällöttää ajatus siitä, että kauppias nostaisi luomun tai reilun kaupan tuotteiden hintaa entisestään saadakseen niistä vielä enemmän voittoa.

Näin hauskoja saa, kun itse tekee!
Reilun tai epäreilun kaupan lisäksi on sitten siis vielä se mitä meille myydään ruoan nimellä. Kaikista kamalimpana esimerkkinä varmaan se Kiinan tapaus, jossa maitoa jatkettiin muovilla...huh huh. Ei kannata juoda maitoa! Ainakaan lehmänmaitoa. Suomessa meno ei tietenkään ole yhtä villiä, mutta kyllähän niitä kohuja meilläkin nousee, kuten vaikka niistä hevosenlihapullista. Jota en tietenkään vegaanina ymmärrä ollenkaan, siis niinko täh? Mistä te kohkaatte? Ettekö oikeesti tiennyt, että teidän lihapullat sisältää eläimen lihaa? Vai siis oliko kyse siitä, että siellä saa olla jonkin vähemmän söpö lihaa, mut ei sit niiden söpömpien? Miten sitte vaikka pipot, joissa on söpö karvatupsu keikkumassa, eikö se haittaa että se on pupusta? Eikö puput ole söpöjä? Voiko sokea syödä mitä vaan? Kun se ei kerta näe kuinka söpöjä vaikka koirat tai kissat on? Tai kanat? Mutta sekään ei oikeastaan ollut se asia, vaan ennen kaikkea mitä vaikka vegaanisiin kekseihin tungetaan, ei-vegaanisista puhumattakaan. Kuraa, sokeria ja palmuöljyä. Kannattaisko vähän alkaa tekemään niitä ruokiaan itse, erityisesti herkkuja. Kun kerta noi kaupasta valmiina ostettavat on aikas kamalia. Lapsetkin on jo niin tottuneita kaupan hötöleipiin, että joku oikea Samsaran leipä ei maistu niille yhtään. Kun pitää olla ilmavuutta.

Voi ei, taas kamalan syyttävä postaus. Loppukevennykseksi eilistä ruokaa ja uudet sukkapöksyt (kiinasta...)

Mahdottoman onnistunut kokeilu, luomuriisistä ja kotimaisesta silken tofusta. Ja vähän muustakin.Säin kaikki neljä kulhollista.

Huiput sukkikset! Veikkaan, että kissat jää jalkoihin pysyvästi. Kunhan ennätän/on rahaa.

jk. en kyllä tiedä kuinka kauan jaksan näin "fiksua" blogia. Älkää odottako ihmeitä. Voi pilde! Meinas unohtua se arvonta! Koitan vielä tänään jaksaa/ennättää, mut huomenna sit viimeistään! Sorry! Mut aika on siis jo loppunut. Enää ei kannata kommentoida...

xoxo,
Raisa

4 kommenttia:

 1. "Ei kannata enää kommentoida", pyh pah, aina kannattaa kommentoida, oli kyseessä arvonta tai ei! Mut pakko kyl palata vielä myöhemmin kommentoimaan tätä merkintää paremmin, nyt vaan kiireessä halusin vähän ensin jotain sanoa, hehe, joten myöhemmin uudelleen.

  VastaaPoista
 2. En mäkään tajua tota hevosenlihajuttua. Lihaahan sekin on siinä missä muukin. Vegaani en siis ole mutta lihaa vältän, maitoa juon, toivottavasti siinä ei oo muovia ><. Brasiliassahan oli sulatettu pizzan päälle kortsuja kun ei ollu juustoa.. toi tapahtu joskus vuonna (ei-vege)nakki.
  Ihanat sukkapöksyt :)
  xo

  VastaaPoista
 3. Onpa muuten aika jäätävän hyvän näköistä sapuskaa! Ja mitä noi on, pupusämpylöitä? :0 Huikeita! Hitto, pitäis kyllä jaksaa tehdä itse enemmän kotiruokia, ja opetella väkertämään niistä kaikkia sympaattisennäköisiä juttuja.

  Toi hevosenlihakohu oli mustakin vähän naurettava. Että hirveä kohu siitä kun jotain ratsastettavaa "lemmikkieläintä" on pistetty lihoiksi, hoh hoh. Lehmätkö eivät sitten ole sama juttu, tai possut ja lampaat? Jännä kun ne ei aiheuta mitään megalomaanista haloota. (Ja muutenkin hei, eiks hevosenlihaa ole ollut jo ties kuinka pitkään ruoissa, ja nyt niistä vasta kohkataan... Mä ainakin muistan ala-asteella lukeneeni meetvurstipaketeista että joo-o, hevosen lihaa niissäkin.)

  Tuun aina hurjan surulliseksi siitä, miten jengi vaahtoaa ruokailemisesta ja syömisestä ja siitä että pitäis olla tervettä ja hyvää. Ja sit kuitenkin viis veisataan siitä, mistä se liha oikeasti tulee. Ja miten. Ja no, ei pelkästään lihankaan kohdalla, vaan muutenkin. Sitä ollaan olevinaan niin ekologisesti valveutuneita ja sit kuitenkin ajellaan citymaastureilla kaupungissa ja ostetaan tomaatteja suoraan espanjasta ja tonnikalaa jostain Australian rannikoilta. Ja ihan kuten sanoitkin niin on ihan huutava vääryys että lähellä tuotettu sapuska maksaa maltaita, ei tämmösellä köyhällä opiskelijalla oo varaa semmoseen. :c

  Mutta toisaalta, ei mulla ole mitään saumaa sanoa juuta eikä jaata tähän asiaan, koska käyttelen yhä maitotuotteita ja taloudellisista syistä johtuen ostan aina niitä halvimpia ulkomailta tuotettuja vihanneksia ja hedelmiä... HYI, nyt kyllä lupaan että ostan tulevana kesänä torilta tuoreita vihanneksia ja syksyn tullen käyn haalimassa pakastimen täyteen marjoja ja kuivatan sieniä! On ainakin jotain, se.

  Tulipas sekava selitys. Leipoispa joku mulle pupusämpylöitä. :I Hirveän hyvä kirjoitus kuitenkin! Eikä ollut yhtään syyttävää tekstiä, huoli pois.

  VastaaPoista